We zijn weer een paar maanden verder in ons judoseizoen. En wat doen onze judoka’s het goed! We zitten weer in het ritme en de judoregels, respect voor elkaar en samenwerken is er zoals het hoort. Natuurlijk is het bij de hogere groepen al meer eigen dan bij de jongste omdat zij het al een aantal jaren hebben gedaan. Maar als je ziet hoe ook de nieuwe judoka’s al zo gewend zijn aan hoe wij trainen met elkaar op de judomat, echt heel fijn. Het is voor ons als trainers mooi om te zien dat onze extra inzet en aandacht in de eerste maanden echt zinvol is geweest. De kinderen geven het goed aan als ze moeite hebben met valbreken of technieken moeilijk vinden en dat is voor sommige kinderen ook een stap die ze gemaakt hebben. Hoort bij ’t voor jezelf opkomen en jezelf laten horen indien nodig.

En wat ik altijd bijzonder vind om te horen als judotrainster is dat heel veel mensen die niet bekend zijn met judo het teamverband bij sommige sporten zo belangrijk vinden en het idee hebben dat dit bij judo er niet is. Het is inderdaad een individuele sport zeker als het om wedstrijden gaat maar als je bij ‘n sport jezelf veel moet aanpassen en samenwerken dan is het wel bij judo. Je traint samen met een judomaatje en soms is dit maatje zwaarder, lichter, groter, kleiner, minder of meer motorisch of sportiever onderlegd. Sommige kinderen hebben last van bepaalde prikkels, een andere pijngrens, heel veel energie of enthousiasme waarmee je een ander weleens overrompeld of per ongeluk pijn doet. Als het nodig is dan bespreken we het met de kinderen want duidelijkheid waarom iets of iemand wat ervaart is ook makkelijk om te weten en er meer rekening mee te kunnen houden. En jong en oud leert op de judomat daar mee om te gaan. Iets wat je in het dagelijkse leven op school of met spelen en later met werken ook altijd nodig kunt hebben.

Het jaarlijkse bezoek van Sinterklaas moest door de dames van de Activiteiten Commissie ook even anders opzet worden. Ze hebben het contact onderhouden met Sinterklaas en er toch voor kunnen zorgen dat de kaart met het gedicht en de leuke gepersonaliseerde Budoclub Dopper op tijd bij onze vereniging overhandigd konden worden door de train(st)ers aan de leden. Met de train(st)ers hebben we een training in het thema Sinterklaas en Pieten gezet afgelopen week.
Het pepernotenspel (beter bekend bij sommige ouders als pizzaspel op de mat of stoelendans idee) blijft populair. De judoka’s leggen hun band in een cirkel en lopen met verschillende oefeningen over de buitenste rode rand. Als er Pepernoot geroepen wordt dan moeten ze zo snel mogelijk een cirkel opzoeken. Tussendoor worden er telkens banden uit elkaar gelegd. De laatste die over is, is de Pepernotenkoning(in).

De estafettevorm met kaartjes in volgorde verzamelen, hierbij komt het geheugen ook goed van pas. Ze rennen naar de kaartjes toe die klaar liggen per groepje, draaien een van de kaartjes om zodat ze het cijfer kunnen zien. Nrs 1 t/m 5 moeten ze verzamelen dus als je eerst kaartje 5 draait dan moet je dit duidelijk maken aan de rest van de groep, bijv. kaartje pietenmuts is 5. Zodat de volgende een andere pakt. Als je alle kaartjes hebt en netjes in een rij staat, dan ben je klaar met je team. Concentratie, samenwerken, overleggen met elkaar, snelheid, het komt allemaal aan bod. En als je dan denkt te weten dat bijv. het kaartje Boek van Sint nummer 1 is, dan worden de kaartensetjes bij een ander groepje neergelegd, dat was balen haha. Of moesten ze ineens van 5 terug naar nr. 1 verzamelen. Ze hadden het snel onder de knie.

De rode banken zijn ook een echte aanvulling op de judomat om verschillende oefeningen te doen. Zo ook met de estafettes. Het ingepakte cadeau moest opgehaald worden of weer teruggebracht worden. Tussendoor op de rode bank (of het rode dak waar de pietjes overheen moesten) huppen, lopen, erover springen of koprol maken. En ja bij die hele vlugge fanatiekelingen ging het weleens mis en stapte ze mis of struikelde ze. Maar de bikkels stonden op en gingen door, soms even slikken, soms met een klein traantje. Na afloop met je hele team af groeten voor het andere team en een hand geven.

Daarna bij elkaar zitten en werd de kaart voorgelezen met het Sinterklaasgedicht. Het uitpakken moest bij sommige groepen thuis of onderweg zodat het voor de volgende groep ook nog een verrassing bleef, want die judoka’s zaten alweer klaar om de mat op te gaan. Bij judogroep 1 t/m 3 zijn de spelletjes nog eens dun overgedaan afgelopen zaterdag bij de warming-up en het afsluitspel dus de kinderen die het dinsdag helaas hadden moeten missen, konden toch nog even meegenieten.

we gaan als trainers weer fijn door, we zijn zelfs al druk doende met het trainen van alle technieken voor de examens eind januari. Hopelijk mag er dan weer publiek in de dojo en anders gaan we op zoek naar een creatieve oplossing zodat de ouders dit niet helemaal hoeven te missen. We houden jullie op de hoogte.

Over een paar weken is het Kerstvakantie, bij deze alvast : maandag 21 december t/m zaterdag 2 januari.

Bijgaand een fotocollage van de sint en pieten trainingen zodat jullie weer een beeld hebben. Mochten jullie een trainersvraag hebben (voor welke groep dan ook) dan mogen jullie altijd mailen: bernie@budoclubschijndel.nl

Met vriendelijke sportgroeten
namens alle train(st)ers Budoclub Schijndel

Bernie Vorstenbosch